Hizmet Yönetimi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Eğer firmanızda stok takibi ile birlikte hizmetlerinizin de takibini yapacaksanız veya sadece hizmet takibi yapacaksanız Hizmet Yönetimi modülümüzden yararlanarak hizmetlerinizi kaydedebilirsiniz. Örneğin ofis giderleriniz için kullandığınız hizmet türleri olacaksa, elektrik gideri, kira gideri, bakım gideri vb. gider kalemlerinizi hizmetlerinize ekleyebilirsiniz. Stoklarınıza kaydettiğiniz ürünler için ek hizmetleriniz varsa (garanti, lisans vb.) ve bu hizmetleri teklif, fatura vb. işlemlerinizde müşterilerinize göstermek istiyorsanız hizmet kartı olarak ekleyebilir, işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

Hizmetlerinizi Evobulut’a kaydetmenin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Dilerseniz excel aktarım modülümüz ile hizmetlerinizi kolayca aktarabilir, teklif, fatura gibi işlemlerinizde yeni kayıt ekle diyerek hızlı stok kartı ekranıyla yeni kayıt açabilir ya da hizmet yönetimi modülünden hizmetlerinizi tek tek ekleyebilirsiniz.


Hizmet nasıl tanımlanır


Ürünleriniz için oluşturacağınız hizmet kartında bulunan alanlarla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:

Hizmet Kodu: Hizmetleriniz ile ilgili işlem yapacağınız zaman hizmetlerinizi kodu aracılığıyla işlemlerinize hızlıca ekleyebilirsiniz. Hizmetlerin takibinde sorun yaşanmaması adına kod alanı zorunlu alandır ve kod belirlerken eğer hizmetiniz için kullanmak istediğiniz halihazırda bir kod yoksa “Akıllı Kod” ve “Sıradaki Kod” seçeneklerimizden yararlanabilirsiniz.

- Akıllı Kod: Başlangıcı aynı olan ve son hanesi sıralı gelecek bir kod tercih etmek istiyorsanız akıllı kodu kullanabilirsiniz. Örneğin HZM001 numaralı bir hizmet kodu oluşturduktan sonra yeni bir hizmet açarken HZM yazıp çark işaretinden Akıllı Kodu seçerseniz HZM002 kodunu üretir. Böylece ürünleriniz için hızlıca sıralı kodlar tanımlayabilirsiniz.

- Sıradaki Kod: Sisteme kayıt ettiğiniz hizmetlerin sayısından gelen bir kod türüdür. Örneğin ilk hizmet kodunuz 1 ise bundan sonrakiler numerik olarak sıralı gelecektir.

Hizmet Adı: Hizmetleriniz için belirlediğiniz adlar sonraki işlemlerinizde de önem teşkil edeceğinden tüm hizmetlerinizin adını aynı düzende belirlemeniz sonraki süreçlerde hizmetlerinizi işlemlerinizde kullanırken kolaylık sağlayacaktır. Örneğin ilk hizmetinizi kaydederken adını tamamen büyük harflerden oluşturduysanız diğer hizmetlerinizi de aynı şekilde devam ettirmeniz işlem ve takip sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Ana Birim: Hizmet kartı açarken en önemli noktalardan biri tanımlayacağınız ana birimdir. Hizmetiniz hareket aldığı ilk anda birim kısmı kilitlenecek ve artık tüm işlemleriniz bu birimle ilerleyecektir. Bu sebeple birim tanımı yaparken ilgili hizmete ait en küçük birim dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Örneğin garanti hizmeti veriyorsanız ve üründen ürüne garanti süresi değişiyorsa 1 yıl, 3 yıl gibi süreler varsa hizmetinizin birimini 1 yıl olarak düşünüp seçiminizi bu şekilde yapmanız sonraki süreçlerde kolaylık sağlayacaktır. Eğer seçenekler arasında size uygun birim cinsi yoksa Ayarlar > Satış Tanımları > Birim kısmına gelerek hizmetinize uygun birim cinsini tanımlayabilir, hizmetlerinizde kullanabilirsiniz.

Kart Türü: İlgili hizmetinizin türünü belirleyeceğiniz alandır. Buradaki kart türleri önceden belirlenmiştir ve değişiklik veya ekleme yapılabilecek bir tanımlama değildir. Hizmet, indirim, masraf vb. gibi seçenekler içinden hizmetinize en uygununu seçebilirsiniz.

Alış Fiyatı: Hizmeti aldığınız tutarı ifade eder. İlgili hizmetinizin bulunduğu alış faturası işlediğinizde alış fiyatı otomatik olarak güncellenir. Eğer alış fiyatınız güncellenmesin isterseniz Ayarlar > Genel Parametreler > Fatura Yönetimi sekmesinden Alış Faturasında Alış Fiyatları Güncellensin Mi? parametresini Hayır olarak seçmeniz gerekmektedir. Buradaki önemli nokta bu parametrenin stok ve hizmet kartları için ortak çalıştığını göz önünde bulundurarak seçim yapılması gerektiğidir.

Satış Fiyatı: Hizmetinizi sattığınız tutarı ifade eder. Teklif, sipariş, fatura vb. işlemlerinizde dilerseniz bu tutarda değişiklik yapabilir, farklı müşterilerinize farklı fiyatlardan hizmet satışı gerçekleştirebilirsiniz.

Döviz: Hizmetinizin alış ve satış fiyatı için döviz cinsi belirleyebileceğiniz alandır. TL, ABD Doları ve EURO tanımlı olarak gelmektedir. Eğer bunlar dışında bir döviz cinsi kullanmak isterseniz Ayarlar> Finans Tanımları altında yer alan Döviz Tanımları’nı kullanarak farklı döviz cinslerini de tanımlayabilirsiniz. Burada tanımladığınız döviz cinsini, hizmetinizle ilgili işlem yaparken değiştirebilir, örneğin TL tanımlayıp satışını Euro olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Alış Kdv Oranı- Satış Kdv Oranı: Hizmetiniz için Kdv oranı belirleyeceğiniz alandır. Kdv oranınız 0 ise hizmetinizin satışını gerçekleştirirken ilgili muafiyet sebebini girmeniz gerekecektir.

Açıklama: Hizmetiniz için herhangi bir açıklama belirtmek isterseniz açıklama kutucuğunu kullanabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi: Örneğin test hizmeti veriyorsanız ve test 14 gün sonra hazır olacaksa hazırlanma süresini girdiğinizde süre bitiminde sistem bildirim verir. Farklı hizmetleriniz için de hazırlanma süresi varsa ve müşterilerinize teklif verirken belirtmek isterseniz hazırlanma süresi alanını kullanabilir, tekliflerinizde müşterilerinize ürününüzün hazırlanma süresini de gösterebilirsiniz.

Rapor Grubu: Belli bir gruba ait olan ya da örneğin bir yerin yapımında kullanılacak birden fazla ürününüz varsa teklif, sipariş gibi işlemlerinizde müşterileriniz için tasarımınızı hazırlarken birkaç farklı ürünü tek kategori altında toplamanıza yarayacak grup seçimidir. Her hizmetin sadece bir rapor grubuna ait olabileceğini de unutmamak gerekir. Rapor gruplarını oluşturduğunuzda tasarımınızda rapor grubuna göre alt toplam da alabilirsiniz.

Diğer Bilgiler Sekmesi:


hizmet kartı


Stok Hareket: Hizmetinize ait olan tüm hareketleri görüntüleyebileceğiniz alandır. Aratmak istediğiniz tarih aralığını girip Bul diyerek ürününüzün hareketlerini inceleyebilirsiniz. Açılan hareketlerin üstüne çift tıklayıp ilgili işlemin detayını görüntüleyebilirsiniz.

Grup Bilgileri: Eğer çok çeşitli ve farklı farklı kategorilerde ürünleriniz varsa hizmetleriniz için gruplar oluşturmak işlemlerinizi yaparken filtreleme yapmanızı sağlayacak, rapor alırken işinizi kolaylaştıracaktır. Grup Bilgisi Nasıl Kullanılır?

Ek Alan Bilgileri: Hizmetleriniz için tanımlamak, detayını vermek istediğiniz bilgiler olursa ve hizmet kartında yer almıyorsa stoklarınıza özel olarak ek alanlar oluşturabilirsiniz. Ek Alan Bilgileri Nasıl Kullanılır?

Hizmet Birimleri: Tanımladığınız hizmetin farklı birimlerden alışını ve satışını yapıyorsanız hizmet birimlerinden yararlanarak farklı tanımlamalar yapabilirsiniz. Stok Birimleri Nasıl Kullanılır?


hizmet detay


Muhasebe Kodları: İlgili hizmetinizin hangi muhasebe hesabında takip edileceğinin seçileceği alandır. İşlemlerinizi muhasebeleştirirken bu alanda yapılan seçimler dikkate alınır.


Müşterilerimizin Değerli Yorumları